Restaurant cu săli de banchete – Cum se formează prețul meniului

preț la sala de banchet

În viața fiecăruia sunt momente de bucurie, atât de grandioase încât este necesară organizarea unui eveniment mare pentru sărbătorirea acestor clipe de fericire. Fie e vorba despre o înregistrarea căsătoriei, nașterea unui copil, un jubileu sau o oarecare altă dată importantă în viața unei familii sau colectiv. Toate aceste ceremonii se celebrează de obicei într-o sală de banchete și costă destul de solid. În acest articol eu aș vrea să evidențiez pe scurt 3 criterii importante care formează prețul meniului pentru o festivitate la restaurant.

1. Răscumpărarea investiției în restaurante

Acesta este cel mai evident și definitoriu criteriu. În Moldova și mai ales în Chișinău, există un fel de trand de a organiza evenimente în săli cât mai sofisticare, cu cât mai mult decor și pereți cât mai pompoși. Aceast fapt majorează inpun unele restaurante să investească enorm în construcție, ca mai apoi pe baza prețului de meniu să-și răscumpere investiția. De menționat e că pentru a menține condițiile de concurență pe piață unele restaurante renunță la alte calități ale lor, în schimbul ”lustrelor de excepție” și gazonului importat din Norvegia.

2. Echipa și întregul factor uman

Salariile sunt al doilea factor istovitor din punct de vedere financiar, al proprietarilor de restaurante. Pentru a avea un bucătar șef cu o echipă integră și competentă este nevoie să le oferi salarii decente; pentru ca banchetul Dumneavoastră să fie organizat impecabil este necesar ca în planificare și petrecere să fie implicată o echipă profesionistă de deservire – administrator de eveniment cu experiență, chelneri superiori ageri și ospătari bine pregătiți; curățenia în sală și în preajmă dacă e vorba despre restaurant cu terasă, logistica, promovarea și lucrul eficient cu oaspeții – toate acestea implică în sine un colectiv destul de mare. În Restaurantul Select de exemplu, depun efort zilnic peste 100 de colegi de ai mei și încă o parte o fac ocazional.

Pentru a evita fluctuațiile mari de personal și menținerea permanentă a unei echipe competente salariile se oferă în fiecare lună, indiferent dacă suntem în sezon activ de petreceri sau în unul pasiv. Cred că vă dați seama cât costă această calitate…

3. Produsele prime pentru gătirea bucate

Un kilogram de pește poate costa la piață 100 lei, iar în companiile specializate, 300 lei. Diferența este evidentă: calitate certificată, securitate alimentară indubitabilă, prospețime și calități gustative aproape de perfecțiune. Despre aceste diferențe restaurantele de obicei vorbesc, argumentând poziția sa prin certificări de calitate. Iar dacă cineva preferă să nu vorbească – trageți concluzia singuri =).

Concluzie

Absolut fiecare restaurant întâmpină toate aceste cheltuieli și desigur multe altele.  Atunci când prețurile sunt aproximativ aceleași, iar calitățile enumerate de mai sus diferă, doar Dumneavoastră alegeți care valori sunt mai prețioase pentru banchetul pe care-l planificați. Desigur, luați în considerare și iscusința în afaceri a proprietarilor – echilibrul are dreptul la existență.

Vă doresc să faceți o alegere potrivită perfect anume pentru Dumneavoastră și invitații prezenți la sărbătoare!

<3,
Carolina